Erdélyi Magyarok Egyesülete

Események

Február 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29

Legfrissebb Hívogató

Erdélyi Hívogató 2020. 03. letöltése:
1. rész
2. rész

1% felajánlása

Kedves Barátaink!

Az elmúlt évben Egyesületünk az Önök felajánlásai révén 336.393 Ft támogatáshoz jutott. Ez az összeg nagyban hozzájárult működésünk biztosításához. Kérjük, ez évben se feledkezzenek meg rólunk és adóbevalláskor az 1%-os rendelkező lapon támogatottként nevezzék meg az Erdélyi Magyarok Egyesületét és írják be adószámunkat: 19025575-2-41. Kérjük tájékoztassanak másokat is tevékenységünkről és a támogatás ezen lehetőségéről!

Erdélyi magyar könyvtár születik Budapest szívében

A tágan vett Erdélyből Budapestre menekülteket, költözötteket tömörítő Erdélyi Magyarok Egyesülete a rendszerváltás hajnalán, 1988 márciusában alakult, 1990-től pedig önálló székhellyel is rendelkezik a belváros szívében, az V. kerületben. Az Egyesület legfőbb feladatának a Magyarországon élő erdélyiek érdekképviseletét és identitásának megőrzését tartja, ennek érdekében pedig évente mintegy 100-150 rendezvényt szervez, többek között felolvasóesteket, filmklubokat, író-olvasó találkozókat, bálokat, kirándulásokat, táborokat. A színes közösség-összetartó, közösségkovácsoló rendezvényeken túl az Erdélyi Magyarok Egyesülete kiadói tevékenységet is folytat, többek között öt éven keresztül adta ki az Elszármazott Erdélyiek Névjegyzéke c. kiadványt.

Kiss Béla az Egyesület Elnöke beszédet mond

Kiss Béla az Egyesület Elnöke beszédet mond

„Eddigi munkánk kiemelt részeként említhetjük azt a gyakorlatilag anyagi támogatás nélkül létrehozott könyvtárat, amely kb. 30.000 kötetet és több tízezer sajtóterméket tartalmaz a képi dokumentumokon és a hangfelvételeken túl, és amely célzottan, ilyen értelemben pedig egyedülállóan a határon túli magyar kiadványok gyűjtésével foglalkozik.” – mondta el portálunk érdeklődésére B. Kis Béla, a szervezet elnöke.

Az Egyesület azonban megfelelő pénzeszközök híján csupán dobozokban tudta tárolni a közadakozásból felgyülemlett hatalmas mennyiségű szellemi kincset, így az érdeklődők számára az nehezen, vagy egyáltalán nem volt hozzáférhető. „Köszönet illeti ezért a Gyarapodó Magyarországért Alapítványt, a Jobbik pártalapítványát, hogy e polcrendszerrel, mely méltó elhelyezést biztosít könyveinknek lehetővé tette számunkra egy erdélyi magyar könyvtár alapjainak lerakását. Távlati célunk egy valós, működő erdélyi könyvtár létrehozása lenne Budapest szívében, mindenki számára elérhető formában.” – mondta el ünnepi beszédében az Egyesület elnöke.

Szávay István, a Jobbik alelnöke köszöntőjében elmondta, hogy sok mindent átadott már életében, de „polcokat” még soha. „E polcok azonban most minden jelenlévő számára túlmutatnak anyagi valójukon, hisz egy jövőbeni erdélyi magyar könyvtár alapjául szolgálnak.” Szávay hozzátette:nem titok, hogy a Jobbik mindig is az értékelvű, közös célok mentén szerveződő közösségek pártján állt, olyanok mellett, mint amilyen az erdélyi identitást Budapesten is megőrizni kívánó Erdélyi Magyarok Egyesülete is. „Kívánom, hogy tartsák ezt a közösséget, legyen még sok ilyen ünnepélyes alkalmuk és leljék örömüket e polcok között egy-egy könyv vagy folyóirat után kutatva.” – zárta beszédét a jobbikos képviselő. 

Forrás: Kovács Dávid Attila alfahir.hu

Fotó: Csángó Bogdán Tibor és Spaller Katalin